Kars kaşarı nereden alınır ?


Merhaba sevgili okuyucularımız. Kars kaşar peyniri özellikle gurme insanların vazgeçilmez damak zevklerinden bir tanesidir. Gurme insanlar tarafından tercih edilen Kars kaşar Peyniri, Atabey Peynircilikten satın alınmaktadır. Öncelikle neden kars kaşar peyniri, Kars Kaşar peynirinin özelliği nedir, Kars Kaşar peyniri nereden alınır şeklindeki soruları bu başlıklar altında detayları ile birlikte inceleyim.


Kars kaşar Peyniri Nereden Alınır ?


Kars şehrimiz zikredildiğinde aklımıza ilk gelenler; Sarıkamış şehitlerimiz, soğuk hava, uzun kış mevsimi, kurutulmuş kars kazı ve Kaşar Peyniridir. Kaşar peyniri kars şehrinin coğrafi kodlu ürünlerinden olmasının temel sebeplerinden bir tanesi bitki florası zengin olan yüksek rakımlı dağ ve yaylalarda doğal beslenen inek sütlerinin yağ ve protein bakımından zengin olmasıdır.


Rusça dilinde fabrika anlamına gelen zavod kelimesi ülkemizde yerli sığır ırkları için kullanılmaktadır.  


Tarihi zavotlardan sağım yapılan Çiğ süt pH değeri 6,6-6,8 arasındadır. Depolandığında çiğ süt daha asidik olma eğilimindedir. Doğal klimatik etkiye sahip olan kars ili, mevsimsel özelliği nedeniyle süt pH değeri korunmasında önlemli etkiye sahiptir.


Kaliteli sütün bozulmadan uygun şartlarda toplanarak en kısa zaman içerisinde üretim hattına gönderilmesi, kaliteli kaşar peyniri açısından oldukça önemlidir.


Kars Kaşarı'nda tat, lezzet ve aroma profilini belirleyen ve muadillerinden ayırt eden aldehitler, ketonlar, esterler, yağ asitleri, terpenler ve hidrokarbonlardan 32 madde vardır. Boğatepe köyü mandırası olan Atabey Doğal Süt Ürünleri Mandırasında alanında uzmanlaşmış kişiler tarafından geleneksel usullere bağlı kalınarak üretilen kaşar peyniri ve diğer süt ürünlerimiz dinlenmeye alınır ve daha sonra mahsenlere sevk edilerek son kullanıcıya gönderilir. Atabey doğal süt ürünleri, Karsın meşhur peynirlerinin yapıldığı yerdir. 


Kars kaşar peyniri özelliği nedir ? 

Kars peynir bakımından oldukça zengin bir ilimizdir. Kars kararındaki aromatik tad be lezzeti belirleyen etkenleri az önce dile getirirdik. Kars kaşar peyniri denilince ilk akla gelen eski kars kaşarıdır. 

Eski Kars Kaşarı'nın kabuğu grimsi bir renk almakta ve kesit yüzeyi sarımsı krem renginde olmaktadır. Olgunlaşma (eskime) süresi uzadıkça yapısı sertleşir.

Eski kaşarda proteoliz, glikoliz ve lipolizin etkisiyle kendine has yoğun bir aroma oluşur. Lezzeti hafif tuzludur ve ağızda kolayca dağılmaktadır.

Kıvam olarak, ihtiva ettiği su oranı az olduğundan sertçe tanımlanır. Strüktür olarak kesit yüzeyinin düz ve pürüzsüz olması gerekir.


Bekleyerek başarıya ulaşan tek şey, Kars Eski Kaşar Peyniri'dir 

Bu sebeple birilerini beklemeyi bırakıp yolunuza devam edin.